'Inzet loktiener in horeca dubieus'

Het is twijfelachtig of het inzetten van loktieners in de horeca strafrechtelijk wel mag. Dat stelt strafrechtadvocaat Sidney Smeets maandag in Metro. Hij noemt het 'dubieus' dat 17-jarigen op pad worden gestuurd om te kijken of ze ergens alcohol kunnen krijgen.

Smeets reageert in de krant op de boete die Henk Westbroek afgelopen weekeinde ontving nadat een loktiener alcohol kreeg in zijn café in Utrecht. De tiener zou daarbij geschminkt zijn om er ouder uit te lijken.

"Uitlokken is toegestaan als iemand niet verleid wordt iets te doen wat hij niet van plan was. Als in dit geval blijkt dat de loktiener als meerderjarige is geschminkt, dan lok je iemand uit een vergissing te begaan", aldus Smeets. "Het is de vraag of een strafrechter dit goedkeurt. Ik vind het een moreel bedenkelijke actie."

Smeets stond vorig jaar een man bij die opgespoord was door inzet van een lokpuber. Het ging eigenlijk om een agent die zich op sociale media voordeed als een minderjarige. Die werkwijze werd door de rechter afgestraft.