Natuurclubs willen hardere aanpak dumpen drugsafval

Het illegaal dumpen van drugsafval in de natuur moet harder worden aangepakt. Dat vinden vijftig natuurorganisaties. De organisaties zeggen dat natuurvandalisme toeneemt, terwijl het toezicht in het buitengebied afneemt. In Lelystad en Venlo werden dit weekeinde tientallen vaten met drugsafval gevonden.

Toezicht en handhaving zijn voor dieren en planten van groot belang, laat Natuurmonumenten namens de organisaties zondag weten. Een betere, eenvoudigere en realistischere natuurwet zou handvatten moeten bieden om de natuur beter te beschermen.

De vijftig natuurclubs, waaronder onder meer Vogelbescherming Nederland, het Wereld Natuur Fonds en de Faunabescherming, pleiten voor een einde aan de plezierjacht. "Afschot van dieren mag alleen plaatsvinden in het kader van schadebestrijding en beheer."

De natuur moet volgens de initiatiefnemers niet passief maar actief worden beschermd. Het vergroten en verbinden van natuurgebieden zou in de wet moeten worden vastgelegd. Bovendien moeten de leefgebieden van bedreigde dier- en plantensoorten worden beschermd en hersteld.

De verantwoordelijk bewindspersoon, staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA), bereidt een nieuwe natuurwet voor. Maandag vindt in Den Haag een bijeenkomst plaats over de ideeën van de vijftig natuurorganisaties, die samen circa vier miljoen leden tellen.