Premier en president Israël roemen Sharon

Boven alles was hij vooral een groots en moedig krijger. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdag gezegd naar aanleiding van het overlijden van ex-premier Ariel Sharon, zei zijn woordvoerder op Twitter. "De nagedachtenis aan hem zal voor altijd in het hart van de natie voortleven."

Netanyahu kreeg bijval van zijn president Shimon Peres, die Sharon niet alleen een moedige militair maar ook een gedurfd leider noemde. "Hij hield van zijn land en zijn land hield van hem", aldus Peres over Arik, zoals Sharons bijnaam luidde.

"Mijn lieve vriend Arik heeft vandaag zijn laatste strijd verloren", zei Peres verder nog op Twitter. "Ik wil mijn condoleances overbrengen aan Sharons familie. Moge hij ruste in vrede. We hielden allemaal van Arik en we zullen hem enorm missen."

De Britse premier David Cameron noemde Sharon een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van Israël. "Als premier nam hij moedige en controversiële besluiten in zijn streven naar vrede, voordat hij op tragische wijze werd uitgeschakeld. Israël heeft vandaag een belangrijk leider verloren", staat in een verklaring van de Britse premier. De Franse president François Hollande noemt Sharon in een verklaring 'een grote speler in de geschiedenis van zijn land'. "Na een lange carrière in het leger en de politiek besloot hij de dialoog met de Palestijnen aan te gaan", aldus Hollande. "Ik wil zijn nabestaanden en de Israëlische bevolking oprecht condoleren."

Ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, condoleerde Sharons nabestaanden, maar ging niet voorbij aan het feit dat Sharon omstreden was. "Mijn condoleances aan de familie van Ariel Sharon. Een generaal, vechter en leider die, niet zonder controverse, zijn stempel op het Midden-Oosten drukte."

Niet iedereen is rouwig om het heengaan van Sharon. Jibril Raboub van de Palestijnse Fatah-beweging zei tegen persbureau AFP dat 'Sharon een crimineel was, die verantwoordelijk was voor de moord op Arafat'. "We hoopten altijd dat hij voor het Internationaal Strafhof zou verschijnen wegens oorlogsmisdaden", aldus Raboub. De militante Hamas-beweging, die in de Gazastrook aan de macht is, is ronduit blij met het nieuws. De beweging spreekt van een 'historisch moment, nu deze crimineel met Palestijns bloed aan zijn handen verdwenen is'.