Kerstcadeautjes en mieren onderweg naar ISS

Een ruimteschip met aan boord voorraden voor het internationale ruimtestation ISS is donderdag eindelijk vertrokken. Drie keer eerder moest de lancering worden uitgesteld, onder meer vanwege de kou en een zonnestorm. Het ruimteveer heeft onder meer kerstcadeautjes aan boord van de families van de astronauten die op het ISS zitten en mieren voor een onderzoeksproject.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voert de bevoorrading van het ISS niet meer zelf uit. Die taak wordt tegenwoordig uitbesteed aan twee private bedrijven: Orbital Sciences en SpaceX. Als de reis zonder problemen verloopt worden de nieuwe voorraden zondag afgeleverd bij het ISS.

Het ruimteveer had eigenlijk vorige maand voor de feestdagen al moeten vertrekken. In eerste instantie gooiden reparaties die de astronauten in het ISS moesten uitvoeren roet in het eten. Daarna volgde de extreme kou die de Verenigde Staten afgelopen week in zijn greep hield. Ten slotte was er nog een zonnestorm. Ingenieurs van NASA vreesden dat het ruimteschip door de zonnevlammen van zijn koers kon geraken, maar woensdag werd besloten dat het risico niet te groot was.