Sobere 200e verjaardag Landmacht

Met een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander wordt donderdagmiddag de viering van tweehonderd jaar Koninklijke Landmacht ingeluid. Het jubileumjaar heeft een sober karakter gezien de economische crisis en de massale bezuinigingen op de krijgsmacht. Verstandig, vindt Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP.

De vaandelgroet vindt plaats op het historische Plein 1813 en kent veel ceremonieel en uiterlijk vertoon. In totaal zijn er 1500 militairen bij betrokken, van wie bijna duizend een militair tenue dragen. Veel meer dan bij Prinsjesdag, waarbij het er 'slechts' zo'n zeshonderd zijn.

De vorige vaandelgroet vond plaats in 1980 bij de abdicatie van Juliana. Dat gebeurde op paleis Soestdijk en was niet toegankelijk voor het publiek. Anno 2014 wordt de ceremonie live uitgezonden op de televisie. Ook is het publiek welkom. Willem-Alexander arriveert op het Plein 1813 per koets met militaire escorte.

De vaandelgroet is het startschot voor een reeks activiteiten. 's Avonds volgt nog een concert in de Koninklijke Schouwburg, waarbij prinses Beatrix aanwezig is. Verder probeert de landmacht in het jubileumjaar zo veel mogelijk het contact met de bevolking te zoeken. Zo worden scholen bezocht en organiseert de landmacht in elke provincie een publieksconcert. De traditionele landmachtdagen zijn geschrapt.

De commandant van de landmacht generaal Mart de Kruif maakt in april een fietstocht van tweehonderd kilometer voor het goede doel langs verschillende historische plekken zoals Waterloo en de Grebbeberg.

De evenementen hebben een sober karakter, gezien de economische crisis. "In tijden van bezuinigingen geeft het geen pas om dure festiviteiten te organiseren", zegt projectofficier Rob Toma daarover in een special van defensie over het jubileumjaar. "Het personeel, maar ook de burger heeft hier - terecht - weinig begrip voor. Anders gezegd: we vieren onze verjaardag, maar met de hand op de knip."

Daarom lift de landmacht zo veel mogelijk mee op evenementen die worden georganiseerd vanwege de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Zo was de krijgsmacht nadrukkelijk aanwezig bij de historische landing van prins Willem Frederik die in november in Scheveningen werd nagespeeld.

Anne-Marie Snels vindt dat verstandig. Het is belangrijk dat het jubileum wordt gevierd, maar het is goed dat rekening is gehouden met de crisis, zegt ze. Snels is vooral te spreken over het feit dat de landmacht het land in trekt en zichtbaar is, bijvoorbeeld op scholen. Daarmee wordt het belang van de krijgsmacht getoond aan de bevolking. "Dat is goed voor het draagvlak."

Het doorgaans kritische SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft in beginsel ook weinig moeite met de festiviteiten. "Tweehonderd jaar landmacht lijkt me wel een feestje waard", reageert hij woensdag.

Zelfs het weer lijkt geen roet in het eten te kunnen gooien, ofschoon er zware windstoten worden voorspeld. De historische landing in Scheveningen werd nog aangepast vanwege de hoge golven, maar De Kruif maakt zich geen zorgen over een onstuimige vaandelgroet op het Plein 1813. "Desnoods met stormvlaggen", twitterde hij eerder deze week.