Kanye West klaagt makers digitale munt aan

Kanye West heeft de makers van de Coinye West voor de rechter gesleept. De rapper heeft geen toestemming gegeven voor de digitale munt en eist dat deze niet wordt gelanceerd, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

"Doordat meneer West in zo veel verschillende disciplines iets heeft bereikt denken klanten ten onrechte dat hij iets met de munteenheid te maken heeft", is te lezen in een bezwaarschrift. De advocaten van de rapper noemen de munt een inbreuk op de merknaam Kanye West. "Meneer West is een muzikant, songwriter, producer, regisseur, modeontwerper, om maar wat te noemen. Met zijn 21 Grammy Awards is hij een van de meest gevierde artiesten aller tijden."

De bedenkers achter de Coinye West, die anoniem willen blijven, zijn vooralsnog niet van plan de munt terug te draaien. Ze hebben juist als tegenreactie besloten om het cryptografische geld in plaats van zaterdag direct uit te brengen. Wel hebben de bedenkers de naam van de munt veranderd in Coinye en is het hoofd van Kanye op de munt vervangen door een vis die op de rapper lijkt.

De Coinye is net als een bitcoin een digitale munteenheid. De virtuele munten worden gecreëerd door steeds complexere computerberekeningen. Een bitcoin was in 2012 slechts een paar euro waard maar heeft op dit moment een waarde van 641 euro.