Monumenten voor 'voorportalen Auschwitz'

Op tientallen plekken in Nederland waar in de Tweede Wereldoorlog joden te werk werden gesteld, komt een monument. Dat meldt herinneringscentrum Kamp Westerbork maandag. Op die manier wil het centrum deze werkkampen uit de vergetelheid halen.

De kampen waren volgens centrumdirecteur Dirk Mulder een 'allesbepalende, maar weinig bekende maatregel van de Duitse bezetter tegen de joden'. De monumenten moeten bestaan uit stalen platen met daarin een silhouet van twee werkende mannen en worden voorzien van een informatiebord.

In de ruim veertig werkkampen, verspreid over Gelderland, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe, werden duizenden joodse mannen gedwongen arbeid te verrichten. De kampen werden in januari 1942 in gebruik genomen en in oktober van dat jaar opgeheven toen de mannen samen met hun gezinnen naar Westerbork of Auschwitz werden gedeporteerd.

Anno 2014 lijken de kampen van de aardbodem verdwenen, zegt Mulder. "Tegenwoordig zijn het industrieterreinen, woonwijken of aangeplant bos." In het Groningse Sellingerbeetse komt een klein museum. "Die plek is nog herkenbaar. Er is daar, als enige werkkamp, ook een oude barak bewaard gebleven", aldus Mulder.