Eerste auto's met Android eind 2014

De eerste auto's met Android aan boord komen eind dit jaar op de markt. Google kondigde maandagochtend een samenwerking aan met autofabrikanten Audi, General Motors, Hyundai en Honda. Ook chipproducent Nvidia doet mee aan de zogenoemde Open Automotive Alliance.

De bedrijven werken aan een gezamenlijk softwareplatform voor informatie en entertainment in auto's. Door gebruik te maken van 'open standaarden' moeten consumenten bij verschillende automerken dezelfde gebruikservaring krijgen. Android moet het gebruik van technologie in auto's 'veiliger en intuïtiever' maken, aldus de bedrijven. Ontwikkelaars krijgen nieuwe mogelijkheden om automobilisten en passagiers te bedienen door een speciale automodus aan hun apps toe te voegen.

Ook op autogebied komt Google concurrent Apple tegen. Dat bedrijf kondigde in de zomer van 2013 zijn 'iOS In The Car' aan, een variant van zijn mobiele besturingssysteem voor gebruik in auto's. Apple werkt ook samen met meerdere fabrikanten. De eerste auto's met iOS in the Car verschijnen ook dit jaar.

Autofabrikanten bouwen de komende jaren steeds vaker mobiel internet in auto's in. General Motors voorziet onder meer nieuwe Chevrolets en Cadillacs al van ondersteuning voor de snelle 4G-netwerken.