Beroepsbevolking daalt pas vanaf 2024

De omvang van de Nederlandse beroepsbevolking neemt in de toekomst af, maar niet voor 2024. Bovendien is de daling die dan inzet minder sterk dan verwacht, zo schrijft het economisch bureau van ABN AMRO in een maandag verschenen rapport over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op middellange en lange termijn.

Tot 2024 neemt de beroepsbevolking nog verder toe, zo denken de economen. Dat komt mede door de stijging van de AOW-leeftijd, waardoor oudere werknemers langer actief blijven op de arbeidsmarkt. Ook de crisis en de hogere arbeidsparticipatie maken dat de beroepsbevolking voorlopig alleen maar toeneemt.

ABN AMRO verwacht dat de beroepsbevolking in het gunstigste geval met 2,5 procent stijgt de komende tien jaar. Tussen 2024 en 2040 volgt volgens de economen dan - in het meest negatieve scenario - een krimp van dik vijf procent ten opzichte van het niveau van 2012. In het beste geval is dat twee procent. In 2013 omvatte de beroepsbevolking 7,3 miljoen mensen.

De onderzoekers geven aan dat de toekomst niet eenvoudig is te voorspellen. De economen vragen zich af of een analyse van geboorte- en migratiecijfers volstaat bij het voorspellen van de omvang van de beroepsbevolking.