'Weekers onderschat animo schenken'

De tijdelijke regeling voor belastingvrij schenken is populair. Dat blijkt uit een enquête die brancheorganisatie Netwerk Notarissen onder leden hield. Naar verwachting maken er veel meer mensen gebruik van dan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) denkt.

Tot 1 januari volgend jaar mogen mensen eenmalig honderdduizend euro belastingvrij aan een ander schenken. Dat bedrag was ruim 51 duizend euro. Het geld moet wel in de woning van de ontvanger gestoken worden en bijvoorbeeld gebruikt worden voor een verbouwing of het aflossen van de hypotheek.

Weekers rekende erop dat zo'n tienduizend mensen gebruik zouden maken van de regeling, die sinds 1 oktober 2013 geldt. De notarissen gaan echter uit van negentigduizend. Bij de ruim vijftig notariskantoren die aan de enquête meededen hebben zich bijna duizend mensen gemeld die een schenking willen doen.

De branchevereniging kan niet uitrekenen hoeveel de regeling de schatkist gaat kosten, maar dat de kosten hoger liggen dan verwacht is volgens Netwerk Notarissen duidelijk.