Vulkaan Indonesië verjaagt opnieuw duizenden

De Indonesische autoriteiten hebben zondagochtend vroeg nog eens duizenden mensen rond de vulkaan Sinabung gelast elders een veilig heenkomen te zoeken. De Sinabung begon even na middernacht opnieuw gloeiend hete gassen uit te spuwen. De nieuwe uitbarsting leidde op de flanken van de vulkaan tot paniek.

Mannen met asgrijze gezichten baanden zich op motorfietsen een weg naar het dal. Ze wrongen zich tussen een mêlee van vrachtwagentjes en busjes door vol vrouwen en huilende kinderen. Op de vluchtende menigte regenden ondertussen stukken steen en asdeeltjes neer.

De autoriteiten van Noord-Sumatra hebben het verboden verklaarde gebied ten zuidoosten van de vulkaan vergroot van vijf naar zeven kilometer van de top. Ze dirigeerden militairen naar de streek om te helpen bij de evacuatie.

Meer dan twintigduizend mensen hebben al voor de brakende berg moeten vluchten. Sinds september is de Sinabung meerdere keren tot uitbarsting gekomen. In november kondigde het provinciebestuur de hoogste staat van paraatheid af.

In 2010 kwamen bij een eruptie twee mensen om het leven. Wetenschappers waren destijds verrast door de uitbarsting omdat de vulkaan al zo'n vierhonderd jaar in een diepe slaap leek.