'Flinke explosies bij Fukushima'

De Russische marine zou een paar hele stevige ondergrondse explosies geregistreerd hebben in een zeker gebied in Japan. Dit gebied hebben we inmiddels zeer goed leren kennen door het gedoe rond kerncentrale Fukushima. De regering heeft inmiddels bepaald dat elk stukje informatie rond de situatie behandeld moet worden met de hoogste prioriteit en krijgt bovendien het label 'Of Special Importance' mee, zoals dat zo mooi in het Russisch klinkt.

Dat laatste klinkt nogal paniekerig en dat is het eigenlijk ook. Een dergelijke status voor nieuws is voorbehouden aan berichten die de hele Russische Federatie in gevaar kunnen brengen.

Het drama van Fukushima is de grootste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl. Door een zware aardbeving ging het op 11 maart 2011 behoorlijk mis met alle zes reactoren van de kerncentrale en kwamen er na verloop van tijd grote hoeveelheden radioactief materiaal en straling vrij.

Zoals al gezegd zouden belangrijke medewerkers van het Russische ministerie van Defensie op 31 december twee ondergrondse explosies hebben geregistreerd in het gebied rond Fukushima: eentje met een magnitude van 5,1 en een kleinere van 3,6 kort daarop. Het ministerie heeft uitgerekend dat een klap van 5,1 overeenkomt met 0,0005 megaton aan TNT. Voor de kleinere explosie moet je hier nog drie nullen tussen proppen. Ter vergelijking: de bom die de Amerikanen ooit op Hiroshima vanuit de Enola Gay dropten, had een kracht van 0,016 megaton aan TNT.

De Russen houden in het achterhoofd dat de architect van reactor nummertje drie ooit heeft geroepen dat hydrovulkanische explosies onvermijdelijk zouden zijn. Dit zou komen door gesmolten nucleaire brandstof die zich een weg in de aarde zou branden. Op verschillende tijdstippen eind december zouden al rookpluimen zichtbaar geweest zijn.

Enkele bronnen stellen dat de consequenties van de ramp nog wel eens veel groter kunnen uitvallen dan wat nu het geval is en wat tot nu toe is aangenomen. Sommigen schetsen een beeld van biologische systemen die in de war geschopt worden, waarvan massale diersterfte een gevolg kan zijn.

Verder zouden de Russen –uiteraard- Amerika ervan beschuldigen het een en ander in de doofpot te willen stoppen en censuur te plegen op informatie van het rampgebied.