Zware onweersbuien trekken over Nederland

Nederland heeft vrijdag aan het einde van de middag en het begin van de avond te maken gehad met zware onweersbuien, hagel en zware windstoten. Op het water bij de Oosterschelde werden windstoten met snelheden van 169 kilometer per uur gemeten, meldt weeronline.nl.

Op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort vonden enkele ongelukken plaats toen de buien daar overtrokken. De ANWB weet niet zeker of die ongevallen te maken hadden met het weer. Snelwegen kleurden wel even wit door de hagel, aldus weeronline.nl. In korte tijd is plaatselijk tien tot vijftien millimeter neerslag gevallen.

Vooral Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en delen van Overijssel en Drenthe hadden te kampen met het slechte weer, dat ontstond doordat een zeer actief koudefront over het land trok. De eerste felle buien trokken omstreeks 15.00 uur via Zeeland Nederland binnen. Rond 16.30 uur ontstond boven België en Zeeland een buienlijn, die ongeveer een uur later richting het noordwesten trok.

De zwaarste buien zijn sinds 19.15 uur het land uit, maar daarachter zitten nog wat buien die in de loop van vrijdagavond vanaf de Noordzee via Zeeland en Zuid-Holland het land in trekken. Vrijdagnacht wordt het echter weer droog.