Geen vervolging 'wantoestanden' vrouwenopvang

Niemand wordt strafrechtelijk vervolgd wegens wantoestanden bij een vrouwenopvang in Hilversum. Vrouwen die er werden opgevangen hadden aangifte gedaan van diefstal, bedreiging, belediging, vrijheidsberoving en mensenhandel, maar uit onderzoek komt geen bewijs naar voren dat er iets strafbaars is gebeurd, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Bij de vrouwenopvang was volgens het OM wel sprake van een schrijnende situatie. "Maar dat betekent niet dat er sprake was van strafbaar handelen."

In april 2012 ontstond onrust in vrouwenopvang Het Gooi aan de Albertus Perkstraat, waar vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld werden opgevangen. Er waren klachten over de omstandigheden en de behandeling in de opvang. Zo zouden de ruimte te klein zijn, de vrouwen niet naar buiten mogen, er te strenge huisregels gelden en de vrouwen te star bejegend worden.

De directie van Het Gooi zou verder een deel van de uitkering van de vrouwen hebben achtergehouden. Het bestuur van de vrouwenopvang besloot de directie vervolgens op non-actief te stellen.