VN: stop terugsturen asielzoekers naar Bulgarije

De Europese Unie moet asielzoekers die via Bulgarije de EU-zone zijn binnengekomen voorlopig niet naar dat land terugsturen. Dat vindt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De opvang is in Bulgarije zo gebrekkig dat asielzoekers moeten vrezen dat hun er een onmenselijke of vernederende behandeling wacht, zei de UNHCR vrijdag.

De zogeheten Dublin-Conventie van de EU schrijft voor dat een vluchteling asiel moet aanvragen in de lidstaat van aankomst. Het is bedoeld om immigranten op een billijke manier over de unie te verdelen, maar pakt soms averechts uit. Bulgarije, dat aan de oostgrens van de EU ligt en de eerste halte is van veel vluchtelingen uit onder meer Syrië, dreigt inmiddels kopje onder te gaan in de vloed immigranten die het land overspoelt.

De UNHCR riep de EU-lidstaten vrijdag op 'Dublin' tot nader order in de ijskast te zetten. Het ontbreekt asielzoekers in Bulgarije vaak niet alleen aan voedsel en gezondheidszorg, maar ook hun rechten zijn niet gewaarborgd. De asielprocedure duurt soms eindeloos lang en zo nu en dan worden immigranten naar willekeur uitgewezen, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie. Bulgarije zou nieuwe vluchtelingen bovendien al bij de grens tegenhouden.

Afgelopen jaar arriveerden een kleine tienduizend asielzoekers in Bulgarije. Dat is dubbel zoveel als het aan de Europese zuidoostgrens gelegen Balkanland aankan, vindt de regering in Sofia.