Facebook aangeklaagd vanwege meelezen

Twee Facebook-gebruikers dagen de Amerikaanse internetgigant voor de rechter, omdat het bedrijf zou meelezen met privéberichten en de inhoud daarvan zou gebruiken voor marketingdoeleinden. Dat staat in een aanklacht die het duo onlangs heeft ingediend namens alle Amerikaanse gebruikers van het sociale medium.

De twee stellen dat Facebook de gegevens 'systematisch' onderschept in een poging in kaart te brengen waarover zijn gebruikers communiceren. Ze wijzen daarbij naar onderzoeken waaruit blijkt dat het concern bijhoudt welke links gebruikers elkaar sturen. Op die manier zou Facebook het internetgedrag van leden in beeld willen krijgen.

Die informatie zou het bedrijf van internetondernemer Mark Zuckerberg delen met andere partijen, zoals marketeers en reclamebedrijven. Facebook ontkende ten tijde van de onderzoeken al dat privégesprekken van leden worden gebruikt om geld te verdienen.

De twee gebruikers willen nu een vergoeding van honderd dollar per dag dat Facebook de privacyregels overtrad. Dat zou neerkomen op een bedrag van tienduizend dollar per gebruiker, zo berekende financieel persbureau Bloomberg. Facebook heeft om en nabij de 150 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten.

Facebook moest in augustus al eens twintig miljoen dollar betalen naar aanleiding van een rechtszaak rond het gebruik van 'likes' in advertenties. In 2011 schikte Facebook met waakhond FTC nadat het sociale netwerk gebruikersinformatie standaard openbaar wilde maken.