Onderzoek naar 'antisemitische' komiek

De Parijse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar bedreigingen aan het adres van de omstreden komiek Dieudonné M'Bala M'Bala. De Franse grappenmaker heeft zich de woede van de internationale joodse gemeenschap op de hals gehaald met een opmerking over een Franse joodse journalist en een dubieus handgebaar. De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls wil de optredens van Dieudonné verbieden. De komiek is al meerdere keren veroordeeld voor antisemitische uitlatingen.

Dieudonné heeft naar eigen zeggen deze week vier telefoontjes gekregen waarin hij en het Théâtre de la Main d'Or, waar hij vaak optreedt, werden bedreigd, aldus de openbaar aanklager.

De laatste keer dat Dieudonné werd veroordeeld voor antisemitisme was vorig jaar, nadat hij in een liedje de Holocaust had gebagatelliseerd. Dieudonné ontkent deze aanklacht, maar verloor zijn beroepszaak in november. Het jongste schandaal draait om een opmerking die de komiek maakte over de Franse radiojournalist Robert Cohen. "Als ik hem hoor praten denk ik 'Patrick Cohen. Hmm. De gaskamers. Zonde...'," zei Dieudonné over Cohen.

Een ander heikel punt is de zogenoemde quenelle, het handgebaar dat Dieudonné als handelsmerk verwerkt in zijn shows en wordt geïmiteerd door zijn fans. Bij de quenelle houden mensen een arm en hand gestrekt richting de grond - een soort neerwaartse Hitlergroet - en wordt met de andere arm de schouder gegrepen. Voetballer Nicolas Anelka maakte het gebaar onlangs om een goal te vieren en als steunbetuiging aan Dieudonné. Volgens critici is het gebaar antisemitisch, maar Dieudonné en Anelka zeggen dat het enkel symbool staat voor verzet tegen het establishment.