Gieterij Aldel waarschijnlijk nog maand open

De gieterij van aluminiumbedrijf Aldel blijft waarschijnlijk in januari nog open. De laatste berekeningen worden donderdagavond gedaan, heeft curator van het bedrijf in Delfzijl Erik Eshuis donderdag gezegd tegen Radio 1. Als de gieterij in januari open blijft, kunnen zeventig medewerkers in ieder geval nog die maand aan de slag blijven.

De curator geeft aan niet meer schulden te kunnen maken dan er al zijn. "Als ik operaties ga uitvoeren, moeten we zeker weten dat er daardoor meer geld binnenkomt dan eruit gaat. Dat lijkt wel zo te zijn, maar ik moet het wel zeker weten voordat ik meer schulden maak. Daar wordt vanavond aan gerekend. Waarschijnlijk pakt dat wel goed uit."

Voor het andere deel dat vrijdag om 23.00 uur wordt stilgelegd, de elektrolyse, maakt het openhouden van de gieterij niets uit. De gieterij moet in januari door klanten zelf aangeleverd metaal gaan smelten in de door hun gewenste vorm.

Aldel werd begin deze week failliet verklaard, nadat de eigenaar en het rijk geen oplossing konden vinden voor de financiële problemen. Door het faillissement gaan vierhonderd banen bij Aldel en nog eens eenzelfde aantal banen in de regio verloren. Vrijdag vindt een een door FNV Metaal georganiseerde protestmars plaats in het Groningse Delfzijl.