FNV-topman bij protestmars Aldel

Voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts loopt vrijdag mee met de protestmars die FNV Metaal organiseert vanwege het faillissement van aluminiumbedrijf Aldel. Dat heeft FNV Metaal donderdag laten weten. De vakbond verwacht dat honderden gedupeerden meelopen in het Groningse Delfzijl.

De ondernemingsraad van Aldel claimt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag in een mail te hebben gevraagd om langs te komen tijdens de mars. De gedupeerden voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Volgens een woordvoerder heeft de bewindsman de uitnodiging echter niet gekregen, en is van een bezoek dus ook geen sprake.

Aldel werd begin deze week failliet verklaard, nadat de eigenaar en het rijk geen oplossing konden vinden voor de financiële problemen. Met de sluiting van de smeltovens gaan vierhonderd banen bij Aldel en nog eens eenzelfde aantal banen in de regio verloren. De toekomst van het bedrijf stond al maanden op het spel, omdat de concurrentie met Duitse bedrijven, die lagere energiekosten hebben, te groot werd. Een overbruggingskrediet van acht miljoen euro dat de overheid in oktober verstrekte mocht niet baten.