Gedupeerden failliete Aldel houden protestmars

Gedupeerden van het failliete aluminiumbedrijf Aldel houden vrijdagmiddag een protestmars in het Groningse Delfzijl. De demonstratie is gericht tegen de overheid, laat vakbond FNV metaal vrijdag weten. Vooral minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) krijgt het voor zijn kiezen van de demonstranten.

"We hebben Kamp dan ook per brief uitgenodigd om vrijdag met ons in gesprek te gaan", zegt Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, in een persverklaring. Volgens Pijper is het vertrouwen in de overheid in Noordoost-Groningen tot een dieptepunt gedaald. "We voelen ons in de steek gelaten."

Aldel heeft maandag faillissement aangevraagd, nadat de eigenaar en het rijk niet tot een oplossing konden komen. Met de sluiting van de smeltovens gaan ruim zevenhonderd banen verloren. De toekomst van het bedrijf stond al maanden op het spel, omdat de concurrentie met Duitse bedrijven te groot werd.

De stroomtarieven liggen in Duitsland lager dan in Nederland. Het bedrijf zou vanaf volgend jaar ook van de goedkopere, Duitse stroom gebruik mogen maken, maar zou dan zelf een leiding aan moeten leggen. Die kosten zijn te hoog gebleken daarbij zou de aanleg twee jaar duren. Kamp heeft in oktober nog acht miljoen euro in het bedrijf gestoken om de energierekening te kunnen betalen.

De PvdA houdt vooral aandeelhouder Gary Klesch van Aldel verantwoordelijk voor het faillissement, omdat hij niet over de brug komt. "Onacceptabel", zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken in een verklaring. De PvdA gaat met de FNV kijken of er mogelijkheden zijn voor een doorstart.