Waarschijnlijk iets meer vuurwerk verkocht

Vuurwerkverkopers verwachten een omzetstijging van ruim een miljoen ten opzichte van vorig jaar. "Ik ben optimistisch, we gaan de 67 miljoen euro halen", zegt Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, dinsdagavond. Tijdens de vorige editie werd volgens hem zo'n 65 miljoen omgezet.

Vooral siervuurwerk is populair, met zeventig procent van de omzet. "Knalvuurwerk was vooral in het begin van het millennium populair", vertelt Groeneveld. "Dat was toen nog veertig tot vijftig procent van de totale verkoop." Ook de vuurwerkbrillen zijn in trek. "Die hebben we meer dan ooit verkocht", aldus Groeneveld. In totaal werd ongeveer voor een miljoen euro aan veiligheidsbrillen verkocht.

Volgens het ING Economisch Bureau geven Nederlanders dit jaar juist minder geld uit aan vuurwerk. Uit een peiling blijkt dat 86 procent van de Nederlanders geen geld uitgeeft aan vuurwerk, twee procentpunten meer dan vorig jaar. Het bedrag per persoon blijft stabiel op 47 euro.

De vuurwerkverkoop ging zaterdag van start. In grote steden kan nog tot 21.00 uur vuurwerk worden ingeslagen. Eind januari verwacht de belangenvereniging met de verkoopcijfers te komen.