Honderd arrestanten Veen nog vast

Bij de ongeregeldheden in het Noord-Brabantse Veen zijn maandagnacht honderd mensen aangehouden. Zij zitten allemaal nog vast en het is niet duidelijk of zij nog voor de jaarwisseling worden vrijgelaten. Het gaat voornamelijk om jongvolwassen mannen en vrouwen, meldt de politie. Een horecagelegenheid waar de relschoppers heen vluchtten blijft op last van de gemeente een week gesloten en is dus ook dicht tijdens de jaarwisseling.

Kort na middernacht werden brandweermannen belaagd toen zij een in brand gestoken autowrak wilden blussen. In Veen was het de afgelopen jaren relatief rustig, maar de jaren daarvoor was het een traditie om autowrakken in brand te steken en hulpdiensten die de wrakken probeerden te blussen te belagen. Daarom is het tegenwoordig gebruikelijk om politie mee te sturen als rond de jaarwisseling branden moeten worden geblust.

Ook deze keer waren agenten meegegaan om de hulpverleners veilig te laten werken. Toen relschoppers zich tegen de brandweermannen keerden, bevalen de agenten hen meerdere keren te vertrekken. Dat zorgde er volgens de politie alleen maar voor dat de groep de hulpdiensten met flessen en zwaar vuurwerk bekogelde. Er raakten echter geen brandweermannen of agenten gewond.

De politie voerde een charge uit waarbij onder meer twee honden en de wapenstok werden ingezet. Daarbij werden acht relschoppers aangehouden. De rest vluchtte een horecagelegenheid in. De politie zette de omgeving af. In de omgeving en in de horecagelegenheid werden de overige verdachten aangehouden.

Alle arrestanten zitten nog vast en worden verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het collectief niet-voldoen aan een bevel om te vertrekken. Vanwege het grote aantal is een team grootschalig onderzoek opgeroepen, wat normaal alleen bij bijvoorbeeld moordzaken gebeurt. Wanneer de verdachten worden vrijgelaten hangt af van het verloop van de verhoren en het verdere onderzoek.

Omdat alles na middernacht gebeurde vallen de relschoppers onder het strengere regime dat rond de jaarwisseling geldt. Dat betekent dat justitie een straf eist die 75 procent zwaarder uitpakt dan normaal. Als sprake is van geweld tegen hulpdiensten, kan de eis met nog eens tweehonderd procent worden verzwaard. In de praktijk gaan rechters hier overigens lang niet altijd in mee.