Dode bij politiek geweld Bangladesh

Bij confrontaties tussen ordetroepen en oppositieactivisten in de Bengalese hoofdstad Dhaka is zondag ten minste één persoon om het leven gekomen. Duizenden mensen gingen de straat op om premier Sheikh Hasina op te roepen de verkiezingen van volgende week af te blazen.

Een 21-jarige student kwam om het leven toen ordetroepen met rubber kogels de menigte uiteen probeerde te jagen. Tientallen mensen raakten gewond. De autoriteiten pakten in aanloop naar de verkiezingen van volgend weekeinde al meer dan 650 mensen op.

Hasina's politieke rivaal Khaleda Zia, voormalig premier en huidig leider van de oppositie, probeerde zondag de menigte ondanks een verbod op grote politieke bijeenkomsten toe te spreken, maar slaagde daar niet in. Ordetroepen plaatsten grote trucks met zand rondom haar huis zodat ze het niet kon verlaten. De politie ontkent dat de maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat Zia zich bij het protest zou voegen. Ze probeerde haar woning wel te verlaten, maar een opgeworpen barricade zorgde ervoor dat ze niet bij haar auto kon komen. Duizenden agenten probeerden op hetzelfde moment te voorkomen dat betogers hun demonstratie konden houden.

Zia's partij heeft haar aanhangers opgeroepen om het protest maandag voort te zetten en wegen, spoorwegen en bruggen te blokkeren.