Verbeek kan AZ-ontslag nog steeds niet plaatsen

Gertjan Verbeek kijkt terug op een bewogen jaar, waarin hij werd ontslagen bij AZ. De coach vindt het nog steeds raar dat hij uit Alkmaar weg moest. Al vanaf het begin zei Verbeek dat het ontslag bij AZ voor hem onverwachts kwam en nu, drie maanden later, is dat niet anders.

"Natuurlijk lees je dingen, van sommige spelers of van Earnest Stewart (technisch manager, red.). Dan vallen sommige puzzelstukjes wat beter in elkaar. Maar vanuit mijn kant blijft dat interpretatie", aldus Verbeek in een interview met AD Sportwereld.

"In mijn wekelijkse overleg met de directie is nooit aangegeven dat ze ontevreden waren. Ik heb nooit één signaal gekregen dat het de verkeerde kant op ging. Dat vind ik nog steeds raar." Eind oktober ging Verbeek aan de slag bij FC Nürnberg. "Duitsers zijn volgzamer. Nederlandse jongens willen weten waarom je iets doet, Duitsers accepteren het en voeren het uit."

Aan de Duitse taal moet de coach soms nog wel een beetje wennen. "Ik ken geen schaamtegevoel. Precies uitleggen wat je bedoelt, is wel eens lastig. Je vocabulaire is eigenlijk te klein, maar dan spreek ik een Nederlands woord gewoon op z'n Duits uit. Dan begrijpen ze het ook wel."

Verbeek is volgens zichzelf geen 'Harter Hund', zoals men hem in Duitsland introduceerde. "Ach, dat is ook imago. Volgens mij valt het wel mee. Ik ben vrij open, ook naar buiten toe. De perschef schrikt daar soms van; die vindt dat ik soms iets te eerlijk ben."

Ondanks dat de Nederlander in Nürnberg aanvallender voetbal speelt dan zijn voorganger, wist de ploeg de laatste zeventien duels niet te winnen. "Ze hebben hier jaren overleefd door achterover te leunen, met een stevig blok voor de verdediging. Ik wil voetballen van achteruit, via het middenveld. Daar hebben we ook redelijk de spelers voor. Maar uiteindelijk telt het resultaat. Uiteraard. En dat zal beter moeten."