Politie Istanbul treedt hard op tegen betogers

De politie in Istanbul is vrijdag hard opgetreden tegen betogers die demonstreerden tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. De demonstranten, die stenen en rotjes gooiden naar de politie, werden bestookt met waterkanonnen, traangas en rubberkogels.

De betogers riepen 'houd de dief!', een verwijzing naar het corruptieschandaal dat de regering in zijn greep heeft. In Ankara en Izmir werd eveneens gedemonstreerd, maar werd vooralsnog geen melding gemaakt van geweld. Ondertussen verzamelen aanhangers van Erdogan zich om het voor hem op te nemen.

De demonstraties herinneren aan de massale protesten van afgelopen zomer tegen de regering-Erdogan.

In verband met het corruptieschandaal zijn 24 personen opgepakt, onder wie de zonen van twee afgetreden ministers en de directeur van de Halkbank. Volgens berichten in de Turkse media betreft het onderzoek mogelijke illegale geldoverschrijvingen naar Iran en steekpenningen voor bouwprojecten. De officier van justitie die de zaak behandelt zou zijn onderzoek willen uitbreiden en daarin Erdogans zoon Bilal willen horen als verdachte. Hij liet donderdag in een verklaring aan de pers weten dat hij wordt tegengewerkt door de hoofdofficier van justitie en de politie.

Erdogan heeft gezegd dat het onderzoek tegen zijn persoon gericht is en hij herhaalde vrijdag de beschuldiging dat het onderdeel is van een buitenlandse samenzwering om Turkije en de Turkse economie te destabiliseren. Hij hekelde het optreden van de officier van justitie.

"Een officier die persberichten buiten een gerechtsgebouw verspreidt is een schande voor de rechtspraak", zei Erdogan. "Hoe kun je onschuldigen zwart maken?"

Openbaar aanklager Muammer Akkas heeft geklaagd dat hij in zijn onderzoek wordt tegengewerkt door de politie en de hoofdofficier van justitie in Istanbul, Turan Colokkadi. Colokkadi heeft inmiddels Akkas van de zaak gehaald, omdat hij informatie zou hebben gelekt naar de media. Akkas zou bovendien 'willekeurige onderzoeken' zijn gestart.

De regering-Erdogan werd vrijdag door de rechter op de vingers getikt omdat zij de richtlijnen voor het starten van corruptieonderzoeken wilde wijzigen. De regering heeft agenten ontslagen en regels aangepast om de corruptieonderzoeken via hoge functionarissen binnen politie en justitie te laten lopen. Het Bestuurlijke Hooggerechtshof besliste dat de regering de oude protocollen moet herstellen, hangende verdere beraadslagingen over de kwestie. Volgens deze oude richtlijnen mogen officieren van justitie onderzoeken beginnen en bijvoorbeeld de politie bevelen verdachten aan te houden zonder eerst goedkeuring van hun meerderen te vragen.

Drie leden van de partij van Erdogan hebben vrijdag hun lidmaatschap opgezegd. Zij menen dat de regering ongeoorloofde druk uitoefent op de rechterlijke macht en hadden felle kritiek op de wijze waarop de regering omgaat met het corruptieschandaal. De drie kregen bijval van de oppositie, die Erdogan en de zijnen ervan beschuldigt dieven te beschermen.

"We zijn in een tijdperk aangeland waarin dieven worden beschermd en openbaar aanklagers die achter de dieven aan gaan vleugellam worden gemaakt", aldus Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositionele Republikeinse Volkspartij.