Nieuwjaarsduik kouder dan vorig jaar

De nieuwjaarsduik wordt iets kouder dan vorig jaar. Een lichtpuntje daarbij is dat de duik niet eerder zo warm was als vorig jaar. De watertemperatuur ligt met 7,5 graden op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar de luchttemperatuur van 8 graden voelt door een vrij krachtige wind aan als 3,7 graden, verwacht weeronline.nl. Vorig jaar lag de luchttemperatuur op 12 graden.

Normaal ligt de watertemperatuur op 1 januari rond de 3 of 4 graden. Er is tijdens de duik kans op een buitje, maar dat is volgens een woordvoerder van weeronline.nl nog moeilijk te voorspellen.

De voor zover bekend koudste nieuwjaarsduik was in 1997, toen het 6,2 graden vroor. Een hoge drukgebied boven de Britse eilanden voerde toen koude poollucht aan. "Recent waren 2009 en 2010 ook behoorlijk koud, toen was het nauwelijks 2 graden boven nul", zegt de woordvoerder."

In totaal hebben meer dan 44 duizend mensen zich voor de nieuwjaarsduiken in het land aangemeld. De grootste is in Scheveningen, waar jaarlijks zo'n tienduizend mensen het water in springen.