Rotterdammer wint oliebollentest voor negende keer

De oliebollen van Rotterdammer Richard Visser komen voor de negende keer als beste uit de bus in de jaarlijkse oliebollentest van het AD. Vorig jaar werd Visser tweede en werd de test gewonnen door bakker Olink uit Maarssen.

Visser won de test voor het eerst in 1999. Sindsdien draait zijn leven om oliebollen. Het bracht hem volgens de krant bekendheid en financieel gewin, maar ook ellende waarover hij weinig kwijt wil. De afgunst van collega's zou het minste probleem zijn.

Een belangrijke rol bij het op peil houden van de oliebollen is volgens Visser weggelegd voor zijn 82-jarige moeder. Zij kan door een heupoperatie niet meer in zijn kraam staan, daarom levert hij iedere avond enkele oliebollen bij haar in. De volgende ochtend krijgt hij een beoordeling.

Achter de kraam is Visser volgens de krant een beminnelijke man, maar achter zijn machines verandert hij volgens eigen zeggen in een 'dictatortje'. Hij is dan druk in de weer met weegschalen, thermometers en stopwatches. In de kraam ligt ook een injectiespuit met een 'geheim natuurlijk ingrediënt' dat aan het beslag kan worden toegevoegd.

De komende dagen rekent Visser op een gekkenhuis bij zijn kraam. Wachttijden van twee uur zijn volgens hem geen uitzondering. Klanten zouden onder meer uit Duitsland en België komen. De volledige uitslag staat zaterdag in de krant.