VS leveren Irak Hellfire-raketten en drones

Het Iraakse leger heeft Amerikaanse lucht-grondraketten en drones gekregen voor de strijd met moslimextremisten in het westen van het land. De eerste 75 Hellfire-raketten zijn vorige week geleverd, melden ingewijden in Bagdad en Washington.

Vier Iraakse vliegtuigen zijn met de raketten uitgerust en meteen maar ingezet tijdens een geslaagde operatie in de ordeloze grensstreek tussen Irak en Syrië. Vier opstandelingenkampen zijn verwoest, zei een inlichtingenman die tot nader order anonimiteit bedong.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bevestigde donderdag dat de VS raketten en onbemande vliegtuigjes naar Irak verschepen. De drones van het type Scaneagle zijn bedoeld voor inlichtingenwerk.

De Iraakse krijgsmacht heeft afgelopen week de aanval ingezet op moslimextremisten in de westelijke provincie Anbar. Vorig weekeinde sneuvelden daar een belangrijke legercommandant, een kolonel en vijf soldaten. Terreurnetwerk Al-Qaida en zijn medestanders lijken profijt te trekken uit de burgeroorlog in Syrië en proberen vanuit het buurland ook in Irak weer voet aan de grond te krijgen.

Premier Nouri al-Maliki zei maandag dat de operatie doorgaat tot de woestijnprovincie 'met de hulp van het Iraakse volk is gezuiverd van terroristen'.