België is diplomatieke foutparkeerders beu

De Belgische minister van buitenlandse zaken Didier Reynders heeft genoeg van diplomaten in Brussel die hun verkeersboetes niet betalen. Dat schrijft de zakenkrant De Tijd donderdag. De bewindsman nagelt medewerkers van ambassades, het hoofdkwartier van de NAVO en van Europese instellingen openlijk aan de schandpaal.

De afgelopen drie jaar zouden 971 verkeersboetes van diplomaten onbetaald zijn gebleven. Het bedrag dat ermee gemoeid is wordt niet genoemd.

Van de reguliere ambassades in de diplomatenstad zouden vooral Saudi's en Indiërs de bekeuringen voor het overtreden van de verkeer- en parkeerregels niet betalen. Bij de NAVO-diplomaten zijn de Turken de grootste boosdoeners.

Ook de diplomaten bij de Europese Unie blijken niet altijd hun boetes te voldoen. In een antwoord op Kamervragen noemt Reynders de permanente vertegenwoordigers van Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Malta en Slovenië als wanbetalers.

Ook in Nederland maakt de politiek zich boos om diplomaten die hun bekeuringen verscheuren. Alleen al vorig jaar schreef de gemeente Den Haag in totaal 1095 parkeerbonnen uit, waarvan bijna zestig procent onbetaald bleef. De schade van deze niet-betaalde bonnen bedraagt zo'n veertigduizend euro.

Diplomaten zijn volgens het Verdrag van Wenen onschendbaar. Die onschendbaarheid geldt ook voor verkeersboetes, al moeten Nederlandse diplomaten hun verkeersboetes van het ministerie van Buitenlandse Zaken gewoon betalen.