VN halen personeel weg uit Zuid-Sudan

De Verenigde Naties hebben zondag besloten hun niet-essentiële medewerkers in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba naar Kampala in Uganda te halen. In een verklaring spreekt de VN-missie van 'een voorzorgsmaatregel' om de druk op haar beperkte middelen te verminderen.

VN-gezant Hilde Johnson liet weten dat de evacuatie niet betekent dat de VN Zuid-Sudan in de steek laten. "Wij zijn hier om te blijven en wij zullen voortgaan in onze collectieve vastbeslotenheid om ons in te zetten met en voor de bevolking van Zuid-Sudan." Zij voegde eraan toe dat de VN 'zich niet laten intimideren'.

De VN-missie blijft hulp en onderdak bieden aan meer dan twintigduizend burgers die zich op de compounds van de VN in Juba hebben verzameld. Bij de gevechten die een week geleden in Zuid-Sudan uitbraken zijn meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen. De internationale gemeenschap vreest voor een burgeroorlog in een land dat lang door etnische tegenstellingen en verdeelde militaire loyaliteiten gespleten is.

Het Zuid-Sudanese regeringsleger heeft zondag de controle over de hoofdstad van de olieproducerende deelstaat Unity verloren. De militaire commandant van Bentiu heeft zich aangesloten bij de troepen van voormalig vicepresident Riek Machar, zei legerwoordvoerder Philip Auguer. Zuid-Sudan is voor 99 procent van zijn inkomsten aangewezen op de olie-export.

In de hoofdstad Juba is het relatief rustig, maar in de deelstaten Unity en Jonglei wordt nog zwaar gevochten. Vooral in Bor, de hoofdstad van Jonglei, gaat het er hard aan toe. Een Amerikaans militair vliegtuig dat zaterdag in Bor Amerikaanse burgers wilde evacueren werd vanaf de grond beschoten en moest omkeren; vier bemanningsleden raakten daarbij gewond. In dezelfde regio werd vrijdag een VN-helikopter neergehaald. Het is onduidelijk hoeveel buitenlanders er in Bor en omgeving vastzitten.

Legerwoordvoerder Aguer zei dat Bor nog steeds in handen is van de volgelingen van Machar. De voormalige vicepresident zelf zou zich ergens in Unity schuilhouden.

Machar werd in juli door president Salva Kiir ontslagen. Machar, een Nuer, beschuldigt Kiir, een Dinka, ervan een dictator te zijn. Hij heeft laten weten in 2015 mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon deed zondag nogmaals een oproep aan de leiders in Zuid-Sudan om 'alles te doen wat in hun macht ligt' om het geweld te doen ophouden.