Asscher: werkgeversreactie vaderschapsverlof gênant

De manier waarop werkgeversorganisaties hebben gereageerd op het voorstel om vaders drie extra verlofdagen toe te kennen na de geboorte van hun kind is gênant. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) zondag in het televisieprogramma Jinek.

Ook werkgevers hebben er volgens hem belang bij dat werknemers zorg en werk goed kunnen combineren. Bovendien verkeert Nederland op het gebied van vaderschapsverlof in de 'achterhoede van Europa'. "Op het niveau van Azerbeidzjan."

Asscher maakte een kleine twee weken geleden bekend dat hij vaders boven op de twee betaalde verlofdagen die er nu zijn, het recht wil geven nog drie dagen onbetaald thuis bij hun kind te zijn. "De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien", was de reactie van voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen. Ook VNO-NCW reageerde zeer ontstemd.

Volgens de werkgeversclubs wordt het vaderschapsverlof nu al 'in goed overleg en met maatwerk' geregeld tussen werknemers en werkgevers. Door de extra dagen een recht te maken zou een claimcultuur ontstaan, waardoor werkgevers niet meer bereid zouden zijn om meer of andere oplossingen te bieden. "Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers", zei Van Straalen.

"Het is een ongelooflijke verantwoordelijkheid zo'n miniwezentje te verschonen", zei Asscher, zelf vader van drie kinderen. Als beide ouders er in de beginfase bij zijn verandert er later ook iets, betoogde de bewindsman, waardoor het later makkelijker zou zijn afspraken te maken over wie de zorg op zich neemt. "Onderzoek laat zien dat de eerste dagen bepalend zijn."

Nederland is nog best traditioneel, vervolgde Asscher. Zo werken veel vrouwen nog in deeltijd. "In Nederland zijn moeders al gauw verdacht als ze fulltime gaan werken en vaderschapsverlof wordt nog als raar gezien. Hoezo, je was toch bij de bevalling?", is volgensde minister een niet ongebruikelijke reactie.

Dat een week verlof een recht wordt verandert deze cultuur, denkt Asscher. Hij wees erop dat het moeilijk blijft werk en zorg te combineren, maar voerde aan dat als dat makkelijker wordt, mensen harder werken en loyaler zijn.

Op de vraag of hij de Dr. Phil van het kabinet is zei Asscher dat hij dat voor het eerst hoorde. Hij voelt zich niet zo, maar wel als Alice in Wonderland. Hij kijkt naar eigen zeggen nog altijd verbaasd rond in politiek Den Haag, waar 'iedereen op elkaars lip zit'. Stemverheffing is zoals bekend niet Asschers stijl. "Ik wil dwars door alle hypes heen mensen met argumenten tot een ander standpunt bewegen."