3 jaar voor demonstrerende Egyptenaren

Drie prominente seculiere activisten in Egypte hebben zondag ieder drie jaar gevangenisstraf gekregen voor deelname aan een demonstratie zonder vergunning en het aanvallen van politieagenten. Ook moeten Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohammed Adel elk 5300 euro boete betalen.

De drie behoren tot de oprichters van de jongerenbeweging 6 april, die in 2011 demonstraties tegen de toenmalige president Hosni Mubarak hielp organiseren. Ook steunden ze dit jaar de campagne om de gekozen islamistische president Mohammed Morsi weg te krijgen. Na diens afzetting door het leger in juli zijn de autoriteiten volgens hen echter teruggevallen in oude gewoonten.

De activisten zijn veroordeeld onder een omstreden wet die samenscholingen van meer dan tien personen zonder politievergunning verbiedt. Volgens de interim-regering is de wet nodig om orde en stabiliteit te doen weerkeren.

De rechtbank stelde in zijn vonnis van zondag dat de wet 'niet is opgesteld om mensen het recht op het organiseren van openbare samenkomsten en vreedzame protesten te organiseren, maar om dit recht in goede banen te leiden'.