Nieuw onderzoek Lockerbie-aanslag

Er komt een nieuw onderzoek naar de bomaanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988. De regeringen van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Libië lieten zaterdag in een verklaring weten dat ze zullen samenwerken om 'alle feiten' van de zaak boven water te krijgen.

"Wij zetten ons in om de samenwerking uit te breiden en staan positief tegenover de bezoeken van Britse en Amerikaanse onderzoekers aan Libië in de nabije toekomst om alle aspecten van die samenwerking te bespreken, waaronder het delen van informatie, documenten en de toegang tot getuigen", aldus de verklaring.

Er is nog altijd veel onopgehelderd over de aanslag. Zo is nog steeds niet duidelijk wie het bevel gaf voor de terreurdaad en hoe deze precies werd uitgevoerd. De enige persoon die in verband met de aanslag is veroordeeld, de Libische geheim agent Abdelbaset al-Megrahi, overleed vorig jaar.

Zaterdag was het exact 25 jaar geleden dat de aanslag plaatsvond. Nabestaanden van de 270 slachtoffers kwamen onder meer in Lockerbie bijeen voor een herdenkingsceremonie.