Cuba wil vriendjes worden met de VS

Het jongere broertje van Fidel Castro, Raúl, heeft aangekondigd bereid te zijn om wat te doen aan de slepende burenruzie die Cuba heeft met de Verenigde Staten. De voormalige Guerrillastrijder hangt er wel een voorwaarde aan: Amerika moet stoppen met zijn pestgedrag.

De poging tot toenadering is een direct gevolg van de begrafenis van Mandela, waar Raúl een handje kreeg van Obama. Volgens de Amerikaanse president was dit echter slechts hoffelijkheid en moet er geen politieke betekenis achter gezocht worden.

De man die sinds 2008 de grote roerganger is van het Caribische land, hamert erop dat de irritante buurman wel de politieke en sociale verschillen moet accepteren en geen poging moet doen om Cuba te 'verlossen' van het communisme. Dat is niet onderhandelbaar.

Sinds jaar en dag voert de Verenigde Staten een economisch en financieel embargo tegen Cuba. Zo is er geen vliegverkeer tussen beide landen en mogen Amerikaanse bedrijven geen handel drijven met het totalitaire regime. Ook niet-Amerikaanse bedrijven die het in hun hoofd halen om zaken te doen met het eilandstaat, kunnen rekenen op sancties.

Het embargo was ooit een initiatief van toenmalig president Kennedy, die jaloers was op de vriendschap tussen de voormalige Sovjet-Unie en Cuba. Vlak voordat dit van kracht ging, voerde de populaire president eerst nog eventjes twaalfhonderd sigaren voor zichzelf in.