Advocaat: "Waren niet vooruit te branden"

AZ treedt met een slecht gevoel de kerst tegemoet. De druiven zijn zuur voor Dick Advocaat en consorten na de ruime thuisnederlaag tegen sc Heerenveen (1-5). AZ maakte een zwakke indruk in eigen huis en ging hard onderuit.

"Alles wat tegen kan zitten, zat ons vanavond tegen", baalde Advocaat na afloop ten overstaan van FOX Sports. "We waren niet vooruit te branden en kwamen overal te laat. Heerenveen had zelfs nog meer goals kunnen maken. Ik ga met een heel slecht gevoel de winterstop in."

Toen de ervaren oefenmeester al vroeg in het seizoen het stokje overnam van de ontslagen Gertjan Verbeek leek AZ in de lift te zitten, maar inmiddels heeft de ploeg een slechte reeks achter de rug. De achtste plaats op de ranglijst is hiervan het resultaat.

Voorlopig blijft het linkerrijtje de doelstelling. "Als iedereen na de winterstop weer fris begint, dan hebben we een aardig elftal", aldus Advocaat. "Dan kunnen we meedoen om de zesde plaats. Daarnaast zitten we nog in de Europa League en doen we mee om de beker. Ik heb bij PSV gemerkt dat je een hele sterke selectie moet hebben om op drie fronten mee te strijden."

Hetzelfde medium trof een beduidend meer opgewekte Marco van Basten voor de camera. San Marco was met name verheugd over de manier waarop Heerenveen zich revancheerde voor de bekernederlaag tegen AZ van drie dagen eerder.

"Ik ben blij met de manier waarop de ploeg heeft gereageerd op de teleurstelling", aldus Van Basten. "Woensdag speelden we ook wel goed, maar was het voorin heel slordig. Nu pakte het wel goed uit en waren we juist heel precies met de kansen. Al hadden we er beter nu vier kunnen maken en woensdag eentje meer."