Groene Boekje wordt dunner en dynamischer

De volgende editie van het Groene Boekje, de officiële spellinglijst van het Nederlands, wordt dunner en dynamischer. Dat zegt algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie Geert Joris, onder wiens verantwoordelijkheid de lijst valt. Ook ziet de Vlaming het onderscheid tussen de 'groene' en de 'witte' spelling het liefst verdwijnen.

Het huidige Groene Boekje, uit 2005, bevat ongeveer honderdduizend trefwoorden. Dat kan een stuk minder, zegt Joris in het nieuwste nummer van het tijdschrift Onze Taal, dat begin volgende maand verschijnt. "De papieren lijst van het Groene Boekje zal hooguit vijftigduizend woorden bevatten, de helft van wat het nu is."

De huidige verschijningsfrequentie van de spellingbijbel vindt de begin dit jaar aangetreden Joris te laag. "Eens in de tien jaar een nieuwe lijst - dat is niet meer van deze tijd." In de online versie van de woordenlijst worden voortaan sneller nieuwe woorden opgenomen. De nieuwe editie van het Groene Boekje komt in 2015 uit.

Over het bestaan van de concurrerende spelling van het Witte Boekje, gehanteerd door veel Nederlandse media, is hij kort. "Daar moeten we van af. Een dubbele spelling is uit educatief oogpunt slecht." De 'witte spelling' ontstond uit onvrede over het Groene Boekje uit 2005, toen de spelling toch weer bleek te zijn aangepast.

Hoe de controverse moet worden opgelost, laat Joris in het midden, al wil hij niet tornen aan de huidige regels. "Er zijn gesprekken gaande. De huidige spellingregels veranderen we nu niet."

De spelling in het Groene Boekje is verplicht in het onderwijs en voor de overheid, maar wordt vaak als richtsnoer gebruikt. Toen in 1995 de spelling werd veranderd - 'bessesap' werd 'bessensap', 'produkt' werd 'product' - spraken Nederland en Vlaanderen af dat voortaan elke tien jaar een geactualiseerde woordenlijst zou verschijnen.