Lage inkomens per januari 3 procent meer nettoloon

Lage inkomens houden in januari drie procent meer nettoloon over. Hogere inkomens houden op hun loonstrookje juist wat minder over onder de streep. Dat blijkt uit een doorrekening van nieuwe loonstrookregels en maatregelen uit het begrotingsakkoord, schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Lage inkomens gaan erop vooruit door de verlaging van de eerste schijf van de inkomstenbelasting, zoals is overeengekomen in het begrotingsakkoord tussen het kabinet en D66, ChristenUnie en SGP. Ook gunstig voor de loonstrook van lagere inkomens is de hogere algemene heffingskorting en de hogere arbeidskorting. Voor ambtenaren valt de loonstrook nog gunstiger uit, vanwege de verlaging van de pensioenpremie. Dat het nettoloon voor hogere inkomens ongunstiger uitvalt, komt door de afbouw van de heffingskorting en de arbeidskorting.

Asscher waarschuwt in de brief wel dat de loonstrookjes niet het hele verhaal vertellen over de koopkracht. "Individuele personen hebben bijvoorbeeld te maken met promotie en demotie, gezinsvorming en scheiding, het vinden van een baan en ontslag", schrijft de minister aan de Kamer. "Dit is allemaal niet zichtbaar in loonstrookjes of koopkrachtplaatjes." Ook speelt bijvoorbeeld de inflatie mee. Rekening houdend met de inflatie, ligt de koopkracht volgend jaar over het algemeen anderhalf procent hoger, berekende het ministerie van Sociale Zaken.