Beveiliger vrijgesproken voor dood bierdief

Een beveiliger die in 2011 werd aangehouden na de dood van een winkeldief op station Tilburg, krijgt geen straf. Het slachtoffer overleed nadat de man hem in de houdgreep had gehouden. Volgens de rechtbank in Breda is het niet vast te stellen dat het slachtoffer overleed doordat hij werd vastgegrepen door de beveiliger. Hij stikte in zijn eigen braaksel.

Volgens de rechtbank is niet vast te stellen wanneer de man is gestikt en of dat het gevolg was van het vasthouden van de beveiliger. De beveiliger heeft wel juist gehandeld, al had hij de dief eerder los moeten laten.

De 21-jarige dief werd op 2 maart 2011 in de kraag gevat kort nadat hij bij de kiosk op het station enkele blikjes bier had gestolen. De 49-jarige beveiliger bracht hem naar de grond en hield hem vervolgens enkele minuten vast met een arm om de nek. Toen hij daarna losliet, was de man plotseling overleden.

Justitie kwam vorige maand terug van haar beslissing om de man niet te vervolgen. Dat gebeurde naar aanleiding van een klacht van de moeder van het slachtoffer.