Bittorrent werkt aan chatten zonder luistervinken

Bittorrent werkt aan een manier om te chatten zonder dat hackers of geheime diensten berichten en afbeeldingen kunnen achterhalen. Door berichten en afbeeldingen niet via een centrale server te versturen en voor elke chat een nieuwe tijdelijke beveiligingssleutel te gebruiken, moeten pottenkijkers buiten de deur worden gehouden.

Om in te loggen zijn geen gebruikersnamen nodig. Het chatnetwerk van onderling verbonden apparaten herkent de gebruiker aan de hand van een individuele beveiligingssleutel. Om te kunnen chatten moeten gebruikers eerst die permanente sleutel hebben uitgewisseld. Bovendien zou de controle steeds op een andere manier verlopen.

Bestaande applicaties zoals Facebook Messenger en Whatsapp maken gebruik van gecentraliseerde servers om te chatten en bestanden te versturen of zelfs op te slaan. Ook anonieme berichtendiensten als Snapchat en Kik maken gebruik van servers. Al die berichten kunnen volgens Bittorrent worden ingezien door hackers en geheime diensten.

De manier waarop met Bittorrent Chat moet kunnen worden gechat is afgeleid van de bestandenuitwisselingstechniek Bittorrent, die evenmin gebruikmaakt van centrale servers.

Bittorrent Chat moet beschikbaar komen voor pc's, tablets en smartphones. Een vroege versie van wordt vanaf begin volgende jaar getest. Op de website van Bittorrent kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Het is nog niet bekend wanneer de volledige versie van Bittorrent Chat op de markt moet verschijnen.