Geen tietencheck bij Polizei meer

De bedrijfsarts van de politie van Bielefeld had jarenlang een van de mooiste beroepen ter wereld. Dagelijks gingen er vele prammen van agentes door zijn handen, om te controleren of zij hun voorgevel stiekem hadden laten verbouwen. De verantwoordelijke minister van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft er nu echter een stokje voor gestoken.

Bij onze oosterburen moet de politie iedere vijf jaar bij de bedrijfsarts komen. Hij controleert of je nog fit genoeg bent om achter het stuur van een snelle politieauto te kruipen. Ook een tietencontrole hoorde daarbij, zo oordeelde de arts in kwestie.

Normaal vindt een dergelijk borstonderzoek enkel plaats bij de aanstelling van een agente. Neptieten zijn namelijk gevaarlijk als je op straat hardwerkende burgers bekeurt. De implantaten kunnen namelijk ontploffen als een tiet wordt vastgepakt, zo luidt de verklaring. Ze hebben echter geen reet te maken met de rijvaardigheid van Bromsnol.

Een 50-jarige agente kon echter niet lachen om het onderzoek en trok aan de bel. De zaak leidde tot kamervragen in het deelstaatparlement. Minister Ralf Jäger heeft de politiearts dinsdag verboden zijn praktijken voort te zetten. Het handmatig controleren op implantaten is volgens de minister ongepast, dus de agentes mogen hun bh voortaan aanhouden tijdens het onderzoek.

Commissaris Katharina Giere van de politie van Bielefeld is het daar absoluut niet mee eens. Volgens haar kan de dokter nooit een goed oordeel vellen over zijn vrouwelijke collega's. Ook niet als zij schaarsgekleed zijn.