SP wil referendum over bankenunie

Het verdrag dat de EU-landen gaan sluiten om de bankenunie te regelen, moet in een referendum worden voorgelegd aan de Nederlandse bevolking. Dat heeft SP-Kamerlid Arnold Merkies donderdag bepleit in de Tweede Kamer.

De Europese ministers van financiën bereikten woensdagavond in Brussel een akkoord over de vorming van een Europese stroppenpot voor noodlijdende banken. De regels omtrent de stroppenpot, in jargon het single resolution mechanism, worden daarbij vastgelegd in een verdrag tussen de lidstaten.

De SP vindt dat over het verdrag een referendum moet worden gehouden, omdat er sprake is van een 'verregaande overdracht van bevoegdheden richting Europa'. "Of wordt het volk weer de mond gesnoerd als het gaat om de overdracht van macht aan Europa?" vroeg Merkies aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

De EU-ministers hebben afgesproken dat er in 2026 een Europese stroppenfonds van 55 miljard euro moet zijn. Dat geld moet worden opgebracht door de banken zelf. Tot die tijd bestaat het fonds uit 'nationale compartimenten' en moeten nationale overheden bijspringen als er een bank omvalt en er niet genoeg geld in het fonds zit.