EU-landen bereiken akkoord over bankenunie

De Europese ministers van financiën hebben woensdagavond een akkoord bereikt over de manier waarop falende banken in de toekomst worden ontmanteld. Ze stemden in met een Europees saneringsfonds en een autoriteit die moet bepalen hoe een bank wordt afgewikkeld. Dat maakte eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) bekend.

Barnier sprak even na middernacht van een van de snelste Europese besluitvormingsprocessen ooit. Hij noemde het akkoord een 'gedenkwaardige stap op weg naar een bankenunie'. "Maar die weg is nog niet ten einde", aldus de eurocommissaris, die erop wees dat het Europees Parlement eerst nog moet instemmen met het voorstel.

Na eerdere overeenkomsten over een toezichthouder op de grootste Europese banken en een spaargarantiefonds komt een gezamenlijke bankenunie wel steeds dichterbij. Dat depositogarantiefonds moet overigens nog wel worden goedgekeurd, maar dinsdagavond werd alvast een voorlopig akkoord gesloten door het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-landen.

In het woensdag gesloten akkoord over de afwikkeling van Europese banken, ook wel het 'single resolution mechanism' (SRM), is afgesproken dat de bankensector in eerste instantie zelf moet betalen voor een falende bank. Daartoe wordt een gezamenlijk fonds opgericht, waar de Europese banken geld in moeten storten en waar een bank in nood een beroep op kan doen.

Het fonds moet voorkomen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de kosten wanneer een bank omvalt, zoals dat bij ABN AMRO en SNS Reaal bijvoorbeeld het geval was. Het saneringsfonds is pas in 2026 volledig gevuld. Tot die tijd moet het ontmantelen deels worden bekostigd uit nationale fondsen, zoals nu al gebeurt.

Het Europees Parlement komt donderdag en vrijdag bij elkaar en zal dan waarschijnlijk ook spreken over de laatste twee pijlers van de bankenunie, het SRM en het spaargarantiefonds. Zowel de ministers als het Europees Parlement hopen zo snel mogelijk tot een akkoord te komen.