Treinrover Ronnie Biggs overleden

Een van de beroemdste en beruchtste overvallers uit de Britse geschiedenis, Ronnie Biggs, is dinsdagnacht overleden. Dat meldt persbureau PA. Biggs was 84 jaar.

Biggs verwierf wereldfaam met een spectaculaire treinoverval die de Britse geschiedenis inging als de Great Train Robbery. Samen met een groep handlangers dwong hij op 8 augustus 1963 een posttrein tot stilstand op de lijn van Glasgow naar Londen. De bende ging ervandoor met 125 postzakken vol geld, in totaal zo'n 2,6 miljoen pond (tegenwoordig zo'n 47 miljoen euro).

Biggs werd voor zijn aandeel in de roofoverval tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar hij wist te ontsnappen uit de bekende Wandsworth-gevangenis, na minder dan twee jaar van zijn straf te hebben uitgezeten. Hij vluchtte via Frankrijk, Australië en Panama naar Brazilië, dat geen uitleveringsverdrag met Groot-Brittannië had. In Rio de Janeiro liet hij zich graag fotograferen door toeristen, met een biertje in de ene en een of twee aantrekkelijke vrouwen in de andere hand.

Aan dat flamboyante leven kwam een einde door toedoen van Biggs zelf, toen hij in 2001 aan Scotland Yard vertelde dat hij bereid was om naar Engeland te komen en zich over te geven aan de autoriteiten. Na medisch onderzoek en een korte juridische procedure belandde Biggs dat zelfde jaar nog in een Britse cel.

In 2009 werd Biggs op humanitaire gronden vrijgelaten. Hij belandde vanwege zijn zwakke gezondheid in het ziekenhuis en werd later overgebracht naar een verpleeghuis in het noorden van Londen. Zijn gezondheid ging de laatste jaren steeds verder achteruit en hij werd meerdere keren getroffen door een beroerte.

De BBC zendt woensdagavond per toeval het eerste deel van een tweedelige serie over de Great Train Robbery uit.

Bruce Reynolds, het brein achter de overval, overleed in februari op 81-jarige leeftijd. Biggs was aanwezig op de uitvaart. Het was de laatste keer dat hij in het openbaar werd gezien.