Advocaat Hari wil Everink en journalist horen

De advocaat van vechtsporter Badr Hari, Bénédicte Ficq, wil Koen Everink en Brandpunt-journalist Dirk Bayens horen over het lekken van het strafdossier. Ficq heeft de verzoeken maandag ingediend, laat ze weten. De rechtbank moet beslissen of de getuigenverhoren mogen plaatsvinden.

Zakenman Everink, die vorig jaar in de Amsterdam ArenA door Hari werd geslagen, heeft het strafdossier zelf aan de journalist gegeven. Die gebruikte de informatie voor een uitzending van het televisieprogramma Brandpunt. Ficq deed aangifte toen Brandpunt uit het dossier citeerde, waarna het proces in afwachting van het onderzoek naar het lek werd opgeschort.

Everink claimt het dossier te goeder trouw aan Brandpunt te hebben gegeven. Volgens zijn raadsman Alexander de Swart heeft hij zich laten overhalen door Bayens' belofte dat hij met de stukken een getuige ertoe kon bewegen een verklaring af te leggen. De zakenman was met stomheid zijn geslagen toen hij erachter kwam dat Brandpunt het dossier gebruikte voor de uitzending.

De Swart vindt dat de rechter het verzoek tot het horen van zijn cliënt moet afwijzen. "Het verhoor is niet relevant. Bovendien heeft hij er al over verklaard bij de Rijksrecherche." Ook kan Everink het gezien zijn gezondheid nog steeds niet aan om te getuigen, aldus de advocaat.