'Zwijgcultuur kerk voor het eerst doorbroken'

Met de oproep van kardinaal Wim Eijk om seksueel misbruik in de katholieke kerk te melden, wordt de zwijgcultuur in de kerk doorbroken. "Het is de eerste keer dat dit in Nederland en zelfs in de wereld gebeurt", zegt Guido Klabbers van de Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) in een reactie.

"Eerst gaf hij nog aan dat het moeilijk zou worden om meldingen te maken, omdat namen genoemd moesten worden", aldus Klabbers over de uitspraken van Eijk. "Dit is heel belangrijk voor slachtoffers van wie de zaken zijn afgewezen wegens het ontbreken van steunbewijs."

Eijk spoorde maandagochtend in een interview slachtoffers die seksueel zijn misbruikt door katholieke geestelijken aan dat door te geven aan het meldpunt. Slachtoffers kunnen nog tot 1 juli volgend jaar aangeven een melding te willen maken.

Klabbers vindt de aansporing van de kardinaal wel een beetje aan de late kant. "Het heeft absoluut te lang geduurd." Toch heeft de stichting vrede met de naderende deadline. "Mensen hebben nog een halfjaar de tijd."

Volgens KLOKK zijn enkele honderden van de ongeveer 1200 klachten ongegrond verklaard omdat de zaak onvoldoende kon worden bewezen. "Dat is een geweldige klap op de harses van mensen die het moeilijke proces van de aanklacht zijn begonnen."

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) vindt het jammer dat Eijk geen oproep doet om ook fysiek en psychisch geweld in de katholieke kerk te melden. Het platform zegt in toenemende mate meldingen te krijgen van vrouwen die als kind zijn mishandeld. Hoewel daar ook een schaderegeling voor is, is daar nauwelijks aandacht voor, zo stelt het VPKK

Het platform kan zich verder niet vinden in het besluit om de klachtenprocedure per 1 juli af te sluiten. Volgens het VPKK krijgen slachtoffers nu niet de ruimte om zelf te bepalen welk moment ze kiezen om met hun verhaal naar buiten te komen.