'SNS moest loon topman terugvorderen'

SNS Reaal heeft in het voorjaar de opdracht gekregen van het ministerie van Financiën om loon terug te vorderen van Ronald Latenstein. De in februari opgestapte topman kreeg bij zijn vertrek 250 duizend euro mee, een half jaarsalaris. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van het boek De Val van SNS Reaal dat dinsdag verschijnt.

De bank en verzekeraar zou er vervolgens vanaf hebben gezien om de eveneens opgestapte financieel topman Ference Lamp ook aan half jaarsalaris mee te geven, aldus het FD. Het ministerie zou in de veronderstelling zijn dat de opgestapte topmannen niets mee zouden krijgen.

Dat het salaris van Latenstein moest worden teruggevorderd, zou onrust hebben veroorzaakt bij de commissarissen van SNS Reaal. Zij vonden dit geen bonus, maar het naleven van een contractueel overeengekomen opzegtermijn. Het ministerie zou echter onvermurwbaar zijn geweest.

Ook het salaris dat Latenstein en Lamp ontvingen over februari moest worden terugbetaald. De commissarissen boden daarop aan het loon voor die maand uit eigen zak te betalen. Latenstein zou dat hebben geaccepteerd, Lamp zou hebben geweigerd.