Rechter legt bouw WK-stadion in Manaus stil

De bouw van het WK-stadion in Manaus moet worden stilgelegd. Dat heeft een Braziliaanse rechtbank zondag besloten. De bouw mag pas worden hervat als is aangetoond dat alle benodigde veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. In de Arena Amazonia kwam zaterdag een man om het leven toen hij van 35 meter hoogte naar beneden viel.

Het Openbaar Ministerie had na het dodelijke geval verzocht alle werkzaamheden op hoogte onmiddellijk stil te leggen. In de Arena Amazonia zijn verschillende klachten met betrekking tot de veiligheid van werknemers binnengekomen.

"Er is behoefte aan een gedetailleerd rapport waaruit blijkt dat de minimale veiligheidseisen voor arbeiders werkzaam op hoogte in orde zijn", lieten aanklagers optekenen in een verklaring. Mocht de bouw toch eerder dan toegestaan worden hervat, dan volgt voor elke dag een boete.

De WK-stadions hadden eigenlijk voor het einde van dit kalenderjaar opgeleverd moeten worden aan de FIFA. De bouwwerkzaamheden hebben in verschillende stadions flinke vertraging opgelopen. In totaal zijn er nu vijf doden gevallen bij bouwwerkzaamheden in aanloop naar het WK.

In maart liet in Manaus ook al een bouwvakker het leven na een val in het stadion. Vorige maand kwamen in Sao Paulo twee mensen om het leven toen een hijskraan ineenzeeg en op het dak van een tribune van het Itaquerao-stadion in terechtkwam. De eerste dode viel in juni vorig jaar in Brasilia.