'Ontvoerd voor Christus'

Kidnapped for Christ is een net uitgekomen documentaire die de ervaringen laat zien van verschillende Amerikaanse tieners die op last van hun ouders van huis ontvoerd zijn. Zij werden gebracht naar evangelische heropvoedingskampen in de Dominicaanse Republiek.

De tieners hadden namelijk homoseksuele gevoelens en de ouders leek het een goed idee om hun kroost dan maar te laten kidnappen teneinde een gezonde Christen te worden. Dit gebeurt door middel van zogenoemde Christelijke kostscholen, de Escuela Caribe.  Deze 'scholen' vallen buiten de Amerikaanse jurisdictie en hebben in feite een carte blanche om de jongeren naar eigen smaak een heropvoeding te laten genieten.

De therapie gaat gepaard met geweld, mentale en fysieke mishandeling en vernederingen. Veel jongeren die terugkomen van zo’n project zijn vaak erg gesloten over hun ervaringen. Bovendien worden ze, wanneer ze al iets loslaten niet geloofd door hun omgeving. Het is niet bekend of ze na de behandeling ook een goed Christen geworden zijn.

De filmmaker had van tevoren niet het idee dat hij iets controversieels ging vastleggen. Hij dacht dat dit project een alternatief therapeutisch programma zou zijn met een element van culturele uitwisseling.  Nadat duidelijk werd wat dit werkelijk inhield, voelde hij de drang om zoveel mogelijk vast te leggen en te laten zien aan de wereld wat hier gebeurt.

Het programma hield zware lichamelijk arbeid in, terwijl relikneuzen continu religieuze teksten tegen de deelnemers gilden. Doerakken die niet goed meewerkten kregen als straf vaak urenlange inspanning opgelegd en bij tijd en wijle werden lijfstraffen niet geschuwd.


Een trailer van de docu.