[Eredivisie] Uitslagen speelronde 17

Dit weekend stond de zeventiende speelronde van de Eredivisie op het programma. Ook na de eennalaatste speelronde voor de winterstop blijft Vitesse de ranglijst aanvoeren. PSV wist eindelijk weer eens te winnen, FC Utrecht werd met grote cijfers verslagen. In de kelder van de Eredivisie deed RKC Waalwijk goede zaken door te winnen van naaste concurrent ADO Den Haag.

PSV wint voor het eerst sinds 6 oktober

Op vrijdag trapten PEC Zwolle en sc Heerenveen het voetbalweekend af. Na een goed begin van PEC was het Heerenveen dat op voorsprong kwam, door een strafschop die benut werd door Finnbogason. Na bijna een uur spelen maakte PEC gelijk nadat Broerse een vrije trap vanaf 30 meter binnenschoot. Het was even later opnieuw Finnbogason met een treffer, dat meteen de eindstand betekende: 1-2. Door beide goals versterkt de IJslander zijn positie in de topscorerslijst.

Hekkensluiter N.E.C. speelde thuis tegen Roda JC. De bezoekers kwamen al snel op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Hupperts en Németh. Na rust kwamen de Nijmegenaren echter sterk terug en bogen de achterstand om in een 4-1 voorsprong na 80 minuten. Demouge deed nog wat terug voor Roda, maar dit was niet genoeg. N.E.C. boekte zijn derde zege van het seizoen en komt dichter in de buurt de andere ploegen. Vandaag werd bekend dat de coach van Roda ontslagen is vanwege de tegenvallende resultaten.

In de Overijsselse derby tussen FC Twente en Go Ahead Eagles kwam een Enschedese winnaar. In eigen huis kwamen ze na twintig minuten op 1-0 door een treffer van Gutiérrez. Na rust verdubbelde Twente de voorsprong door een kopbal van Mokhtar die via de buitenspelstaande Castaignos in het doel terechtkwam. Een penalty voor Go Ahead was niet genoeg om terug in de wedstrijd te komen, want vier minuten later zette Tadic de eindstand op het bord: 3-1.

Nummer twee Ajax ging op bezoek bij SC Cambuur. Lang hadden ze het lastig tegen de Friezen, die een aantal goede kansen niet wisten te benutten. Vijf minuten voor rust was het Schöne die de score opende. Lang bleef het daarna gelijk opgaan en pas acht minuten voor tijd leverde dit een doelpunt op voor Cambuur. Toen Ritzmaier in de verlenging zijn tweede gele kaart kreeg, kaapte Ajax alsnog de drie punten weg uit Leeuwarden door een goal van Klaassen.

In Rotterdam speelde Feyenoord tegen FC Groningen. Al heel vroeg in de wedstrijd miste Chery (FC Groningen) een enorme kans op een voorsprong. Zes minuten later lag de bal er wel in in het andere doel, door een kopbal van Pellè op aangeven van Boëtius. In een verder wisselvallige wedstrijd met een ongevaarlijk FC Groningen kwamen niet meer doelpunten. Feyenoord behoudt hiermee de aansluiting met de top drie en staat nu drie punten achter op FC Twente.

AZ ging op bezoek bij Heracles Almelo om na twee nederlagen op rij weer drie punten te kunnen bijschrijven. Dit ging echter niet op, want na twaalf minuten zette Linssen zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. Daarna nam AZ het initiatief over en kreeg ook wel kansen, maar Pasveer stond steeds op de goede plaats. Na rust schoot Avdic veel te slap in toen ze een kans kregen op de 1-1. In de slotseconden maakte Tannane de 2-0 na een counter. AZ zakt door de nederlaag naar de achtste plaats.

Koploper Vitesse nam het in Arnhem op tegen NAC Breda. Aanwezige kansen werden niet benut en NAC had nog amper de bal gehad toen ze op 0-1 kwamen door een handsbal. Vitesse kwam tien minuten later op gelijke hoogte, ook door een penalty en daar voorafgaand een handsbal. Kort na rust maakte Piazón zijn tweede van de middag. In de slotfase scoorden beide ploegen nog eenmaal, wat de eindstand op 3-2 zette.

Na de uitschakeling in de Europa League van donderdag ging PSV op bezoek bij FC Utrecht. Al na drie minuten kwamen ze op voorsprong door een doelpunt van Maher. Utrecht had niets in het spel van PSV in te brengen, want na 33 minuten spelen stond het al 0-4. Tien minuten eerder miste De Ridder een penalty voor Utrecht. De thuisploeg kon pas een kwartier voor tijd iets terugdoen in de naam van Bulthuis. De ploeg speelde toen al vier minuten met een man minder nadat De Ridder zijn tweede gele kaart kreeg. In de slotfase miste ook PSV een penalty nadat ook Bulthuis zijn tweede gele kaart kreeg. Het was daarna Maher die de bal alsnog in het doel kreeg en er voor zorgde dat PSV eindelijk weer drie punten heeft.

AZ-speler Aron Johannsson (m) in gevecht om de bal met Heracles Almelo-spelers Schenkeveld (r) en Veldmate (l). (Foto: Pro Shots)