Wilders vindt zichzelf 'patriot'

Geert Wilders heeft zondagochtend een korte toespraak gehouden op het congres van de Italiaanse separatistische partij Lega Nord in Turijn. De PVV-leider wees daarin op het belang van samenwerking tegen Brussel en islam.

Wilders vond het een 'indrukwekkend' congres. "Dank dat jullie me hebben uitgenodigd in Padania", waren zijn beginwoorden. Dat is de naam die aanhangers van Lega Nord geven aan het relatief rijke deel van Noord-Italië dat volgens hen onafhankelijk van Rome moet worden.

2014 wordt een cruciaal jaar, zei Wilders. "We staan op een historisch punt in de geschiedenis. Bij de Europese verkiezingen in mei zullen we het ondemocratische monster in Brussel stoppen. We vechten voor onafhankelijkheid van het monsterlijke Brussel. In Europa zijn we allemaal Lega Nord!"

Wilders herhaalde dat de Europese Unie en de euro volgens hem hebben gefaald. "Wij hebben niet langer controle over ons geld, onze nationale grenzen, ons budget, onze wetten en immigratie." Ook de gebruikelijke riedel tegen islam, sharia, moskeeën, imams en immigratie uit moslimlanden was verwerkt in de toespraak.

De PVV-leider deed een oproep tot samenwerking tussen de PVV en Lega Nord, samen met de Oostenrijkse FPÖ, het Vlaams Belang en het Franse Front National. Wilders sprak de hoop uit dat veel meer partijen uit andere Europese landen zich aansluiten bij dit gezelschap. "Wie zijn niet langer bang", vervolgde Wilders. "We zijn niet extremistisch, niet racistisch, niet xenofoob, we zijn echte patriotten."

Help ons om 2014 een jaar van bevrijding te maken, besloot Wilders. "Viva Lega Nord! Viva Padania! Viva Olanda!"